A legenda

Huszár Tamás 2014. május 09.

Volt egy tangó táncos, akit akkor is állva tapsolt a közönség, ha csak megjelent a parkett szélén. Élete során legalább százhatvan figurát talált ki, amik máig tovább élnek. Kortársai a mesterek mesterének nevezték és a 70-es években ő vitte el az Egyesült Államokba az argentin tangó szalon stílusát.tango_222.jpg


tango_223.jpgOrlando Paiva a múlt század elején született Argentínában, Rosaroban. Fiatalemberként vált a tangó szerelmesévé és élete munkájával világszerte kedveltté vált, mint táncos és tanár. Eleganciája, az aprólékosan kidolgozott lábtechnikája, érzékenysége és a tangó tartás megújítása tette őt már életében legendává.

Kedvelt fellépő volt Chilében, Japánban, az Egyesült Államokban és hazájában, Argentínában is. Negyvenöt éven keresztül tanított és még a halála előtti napokban is megtartotta óráit. Nem csak tangó tudása és újító egyénisége, hanem kedves személyisége és családjának szeretete is kivívta a közönség rajongását.

A táncosok táncosát, Paivát generációjának legjobbjának nevezte Nito Garcia és Juan Carlos Copes. Számos nagy nevű művésszel lépett fel, mint Osvaldo Pugliese-vel és Miguel Caló zenekarával vagy az énekesek közül Edmundo Rivero, Tita Merelo és Julio Sosa-val. Négy évvel halála előtt még az Assassination tango című filmben is szerepet kapott.

Még a youtube korszak előtt lett a tangó mestere, mégis néhány VHS-ből átjátszott felvétel elérhető a neten. A most következő felvétel minősége ugyan gyenge, kicsit szentimentális az összeállítás és néha még a videokamera számlálója is látszik a sarokban, de egy biztosan jól kivehető, Orlando Paivát nem véletlenül nevezték „El Maestro”-nak.

 

 

Képek innen és innen.

A legenda
2 komment Címkék
süti beállítások módosítása