Együtt II.

Huszár Tamás 2014. január 28.

Mit vegyek fel? Mikor érkezzek? Már a legelejére odamenjek? Tipikus kérdések készülődés közben. Ilyenkor következnek a kamaszkorunkból ismerős körtelefonok a barátoknak és barátnőknek. Hogy megkönnyítsem a milongára készülődést, ma nézzük az általános szabályokat. Persze ezek nem kötelező érvényű szabályok, de érdemes rajtuk elgondolkodni. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezek a helyi szokásoktól függően rugalmasan változhatnak. Itthon is egy csak Magyarországra jellemző speciális mix alakult ki a  milongákon. Van, amit Buenos Aires-ből vettünk át, egy részét pedig a magyar tangó közösség alakította ki.

tango_63.jpg

Kezdjük a "mit vegyek fel" kérdéssel. Ha a rendezvény szervezői nem hirdetnek dresszkódot (például fekete-fehér), érdemes a hétköznapi öltözékünknél egy fokkal elegánsabb ruhát viselnünk. Persze, az elegancia nem mehet a kényelem rovására. Fontos, hogy kényelmesen és jól érezzük magunkat az öltözékünkben és ne kelljen folyamatosan igazgatni.  Mivel a kényelmes tangózást azok a ruhák segítik, amiknek jó a tartásuk és nem csúszkálnak mozgás közben. A hölgyek számára kínálkozó lehetőségek szinte határtalanok. Azonban a hosszú nyakláncok és a brossok viselését nem javaslom. Azt hiszem nem kell részleteznem, milyen zavaró lehet vagy mekkora galibát okozhat egy beakadt lánc vagy bross.  Az urak számára autentikus az öltönyben vagy nyakkendő nélkül, zakóban való megjelenés. Ez a klasszikus öltözet mára már sajnos majdnem teljesen kiveszett, a milongák résztvevői a legkülönfélébb ruhakombinációkban tangóznak.

tango_65.jpgBár Argentínában a milongák éjfél körül kezdődnek, Európában jóval korábban. A szervezők közzéteszik a kezdés időpontját és ha helyi sajátosság miatt szükséges, a zárórát is. A két időpont között szabadon lehet jönni-menni. A báli konvencióktól eltérően, nem ritkaság, hogy egyedül érkeznek a hölgyek is. Sőt, idegen városban, barátok nélkül is nyugodtan mehetünk milongára, hiszen a tangósok nem csak az ismerőseikkel táncolnak. Ha már ott vagyunk, tangózás közben hömpölyögjünk  a tömeggel, a teremben az óramutató járásával ellenkező irányba. Ez a milongák tánciránya.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Tangó blog közösségéhez. Klikk ide.

Képek innen és innen.

Együtt II.
2 komment Címkék
süti beállítások módosítása