A tangó rock'n'rollja

Huszár Tamás 2014. január 03.

Tangó és rock'n'roll egyben. Ez szinte lehetetlennek tűnik, pedig a párosítás már a múlt század 20-as éveiben megszületett. Az állítás bizarrságát csak tovább fokozza, hogy ekkor még az egyik említett műfaj igazából nem is létezett.

tango_dArienzo.jpg

Az említett 2in1 érzésért a felvételen is látható zenekarvezető Juan d'Arienzo a felelős - aki mára az autentikus tangó-tánczene ikonikus alakjává vált.  D'Arienzo olasz emigráns szülők gyermekeként lett "El Rey del Compas"-szá, azaz a ritmus királyává Argentínában. Akkoriban szokatlan módon hangszerelte újra a már ismert tangó zenéket és a markáns staccatokkal  tette még élvezetesebbé e zenét a tangótáncosok számára. Bár a felvételen nem tangóznak, mégis hűen tükrözi a korabeli habitust és az akkori klasszikus és modern ötvözését.

Ez az előadás a maga sokszínűségével és fordulataival igen inspiráló. Ilyen zenét hallva egész biztosan elmosolyodunk tánc közben, ahogy Juan is a felvételen. Ahogy nézzük az öltönyös úriembert önfeledten ugrálni a zenészek előtt (ami még ma is szokatlan), könnyű elhinnünk, Juan d'Arienzo a maga korában megalkotta a tangó zene Rock'n'Roll-ját.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Tangó közösséghez. Itt.

Kép: innen.

A tangó rock'n'rollja
komment Címkék
süti beállítások módosítása