Tangó kerekesszékből

Huszár Tamás 2014. augusztus 26.

Itzak Perlmant mindenidők nagy hegedű művészei között tartja számon a zenei élet. Ifjúkori interjúi során kifejtette, hogy kellemetlenül érinti, amikor “a tolókocsis zseni” romantikus jelzővel illetik. Ezért is tartózkodunk ettől a kifejezéstől, ám most mégis nagy hangsúlyt kap a tény, hogy négy éves kora  óta kerekesszékben él.ItzhakPerlman640.jpg

Sok komolyzenei híresség játszotta már a méltán híres Carlos Gardel - Por una Cabeza című tangót, de mindenki a saját megformálásában. Kivétel Itzak Prlmant! Ő maga helyett a zenét és a tangót játsza. A ritmusát érzékletes agogikával - ha lehet - még táncosabbá teszi. A túlcsotduló érzelgősség helyett egy kis humor és jókedv is megfér a drámaisággal, ahogy ezt egykor Al Pacino is interpretálta. John Williams, a karmester is azonnal elmosolyodik, pedig biztosan próbálták már a darabot korábban is, nem ez alkalommal szembesült Itzak humorával. De hát ami jó, az jó!

A kérdés szinte már itt van a nyelvünk hegyén: Honnan ismerheti ilyen pontosan a hegedűművész a tangó belső dinamikáját? Erre nyilván sok válasz lehetséges és valószínű a legtöbbjük igaz is. De egy biztosan megválaszolja a kérdést: Itzak Perlman gazdag fantáziája és igen finom lelki világa elég érzékennyé tette a tangó átérzésére annak ellenére, hogy soha nem táncolhatta.

Kép innen.

Tangó kerekesszékből
komment Címkék
süti beállítások módosítása