Buenos Aires és New York 2/1

Huszár Tamás 2014. május 02.

A hazai színházak műsorkínálata sokszínű, gyakran még tangós témájú előadásokat is színre visznek, vagy esetleg egész estés tangóelőadásokat tűznek műsorra. Vajon milyenek a tangó előadások külföldön? Vagy a tengerentúlon?tango_205.jpg

Egy New Yorkban élő kedves tangós barátom, Havasi Kriszti számol be nekünk a Malbec and Tango House-ban szerzett tapasztalatairól.

tango_209.jpg"Az ilyen jellegű színpadi előadás Buenos Airesből származik, ahol a tangószínházak úgymond hétköznapjait alkotja. Lépten-nyomon találni tangószínházat, ahol a turisták, és természetesen az impresszáriók örömére, minden este megtekinthető egy efféle előadás. Hozzátartozik az tangózenével kísért, meghitt félhomályban elköltött vacsora, egy omlós argentin steak, néhány pohár ital, esetleg egy finom, bársonyos Malbec.

A showban, melyre a jegyárak 70-200 dollár között mozognak, igyekeznek bemutatni a tangó történetét, különböző arcait az 1890-es évektől egészen napjainkig. A kosztümök, a díszlet és a zene kiválasztása is ehhez idomul. A 19. század végi puffos ujjú, hosszú uszályos ruhában előadott milonga, a ’30-as, ’40-es évek, talán jazz korszakot is idéző életképe a milongáról, a fiatal pár pajkos civódása, majd kibékülése, a háttérben improvizáló párosok, majd a tangóénekes belépését éljenző zsivaj, ugyanúgy része az előadásnak, mint a technikai bravúrokat bemutató, emelésekkel és látványelemekkel díszített Libertango Astor Piazzollától, vagy a drámai hatást keltő, érzelemgazdag Jacinto Chiclana előadása. Hol máshol bukkanhatna még fel Carlos Gardel, mint a városban, amely sohasem alszik, és ahol Piazzolla az első hangjegyeket próbálgatta a bandoneonon…"

 

Képek innen.

Buenos Aires és New York  2/1
komment Címkék
süti beállítások módosítása